Welkom op de website van Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters.

Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters zet zich in voor het behoud en onderhoud van het Monument en Eregraf, dat de daarin begraven verzetshelden blijvend in herinnering moet houden. Voor gedetailleerde bijzonderheden omtrent deze stichting en waar de stichting zich voor inzet, verwijzen wij u naar de pagina's de Stichting en haar bestuur. Achttien leden van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters werden - na maandenlang de verschrikkingen van gevangenschap in het Oranjehotel te hebben moeten doorstaan - op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.
Na de bevrijding werden zij opgegraven, geïdentificeerd en aanvankelijk ongekist neergelegd in een massagraf op de Algemene Begraafplaats in Den Haag. Na het vrijgeven van de stoffelijke resten, vond op initiatief van enkele van de nabestaanden op één maart 1946 de herbegrafenis plaats op de 3e Algemene Begraafplaats "Tolsteeg" in Utrecht. Op 10 mei 1947 werd ter ere van de Oranje Vrijbuiters een monument onthuld dat in 2007 gerenoveerd is, opnieuw gevolgd door een plechtige onthulling op 10 mei 2007, precies 60 jaar na de eerste onthulling.

HJK_0909

Op drie mei mochten we van 'Het Comité 4 en 5 Mei' een geweldige hoeveelheid tulpen ontvangen. We danken het Comité hartelijk voor de hooglijk gewaardeerde geste. (Klik op de foto voor een vergroting)

Nieuws
In de zomer van 2020 is er een lijvig boek verschenen over de Oranje Vrijbuiters. Ran van Reedt Dortland heeft samen met familie diepgravend onderzoek gedaan naar de historie van de Oranje Vrijbuiters en haar leden. We zijn de Van Reedt Dortland zeer dankbaar voor het boek. Meer over het boek.

9789464056570_front


Op 28 februari 2018 ontvingen we van Lisa Lou uit Australië meer achtergrond over de broers Egbertus en Frits Meulenkamp. Mogelijk kunnen we door deze nieuwe informatie een pagina wijden aan Frits Meulenkamp die toch gezien mag worden als mede-oprichter van de Oranje Vrijbuiters. Frits en Egbert waren oudooms van Lisa en laten we hopen dat ze een foto kan opduiken van Frits.
Op 15 april 2018 mochten we een werkelijk historische brief ontvangen van Xandra Cartens. Dit is een brief van (Theo)dora Heij aan Xandra's grootmoeder en grootvader, Riek en Fred Cartens Boer. Riek is de zus van Dora. U vindt de brief op de pagina over de gebroeders Heij.
In Woerden hebben de Israëlische Ambassadeur en de burgemeester van Woerden op 3 mei 2018 een plaquette onthuld om Oranje Vrijbuiter Jan van Elk te eren en te gedenken. Woerden TV besteedde aandacht aan deze onthulling. Lees hier verder over de Oranje Vrijbuiters en Woerden.
Op 23 april 2018 werd door de kunstenaar en bedenker Gunter Demnig de eerste acht Stolpersteine geplaatst in Utrecht. Ook voor de oprichter van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters Klaas Postma is een Struikelsteen geplaatst.

Eregraf en Monument
Stacks Image 30

Oranje Vrijbuiters
De Oranje Vrijbuiters was een verzetsgroep die opereerde vanuit Utrecht. Zij werden na verraad gearresteerd. Achttien van hen werden op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Lees verder

Andere leden van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters werden na hun arrestatie gedeporteerd naar verschillende plaatsen in nazi-Duitsland. De meesten overleefden dit niet.
Lees verder

De Oranje Vrijbuiters waren niet alleen actief in Utrecht maar ook in Woerden en Epe.
Stacks Image 15

Het Monument
De Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters is opgericht om de gemeente Utrecht eraan te herinneren dat zij in 1946 hebben beloofd het monument voor eeuwig te onderhouden. Echter tot 2006 heeft de gemeente nagelaten het monument te onderhouden tot ergernis van een aantal nabestaanden.

Persoonlijke initiatieven leidden bij de gemeente niet tot actie en daarom is overgegaan tot oprichting van deze Stichting.
Lees verder
Stacks Image 22

Herdenken
"Een eregraf of monument kan de verschillende generaties met elkaar verbinden" zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Precies daarom heeft de Stichting zich ingezet om het Eregraf en Monument van de Oranje Vrijbuiters te laten adopteren door een school uit de omgeving. Het Nationaal Comité en de gemeente Utrecht waren hiermee akkoord en de Utrechtse Schoolvereniging heeft het Eregraf en Monument nu geadopteerd. Elk jaar organiseren de leerlingen van de hoogste klas van deze school een herdenking bij het Monument.
Stacks Image 50

Vermoeden
Van Kors Aelbers vermoeden we dat hij lid was van de Oranje Vrijbuiters maar dat weten we nog steeds niet zeker. We kunnen vooralsnog alleen de conclusie trekken dat Kors enkele leden van de Oranje Vrijbuiters kende; de broers Kees en Leo Heij en gezworen vrienden Ton Hegge en Bob van Oorschot. Van Amsterdammer Karel Keizer of Andries van Beek uit Apeldoorn weten we nagenoeg niets en van Jan van der Voort weten we de juiste geboortedatum niet eens.

Wie was
Kors Aelbers, wie was Karel Keizer, wie was Andries van Beek? Weet u meer? Was het soms úw grootvader? Neem contact met ons op, alstublieft.
Stacks Image 59

Help mee
De Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters zet zich ook in om de herinnering aan de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog in herinnering te houden. Onder meer door het opzetten van deze website zijn we er in geslaagd mensen te bereiken die nog iets (meer) konden vertellen over hún Oranje Vrijbuiters. Nabestaanden en verre nabestaanden vonden onze website en soms leidde dat tot onderzoek en verhalen.

Help mee de verhalen levend te houden. Neem vooral
contact met ons op en ook bij twijfel! Soms zijn verhalen op een verassend eenvoudige manier aan elkaar te knopen.
Stacks Image 68

Opa vertelt
Het eregraf en monument wordt door de USV-school geadopteerd en daar zijn we blij mee. We zijn elk jaar weer trots op de kinderen van de achtste groep dat zij in staat zijn een herdenking te organiseren en vorm te geven op hun vrije woensdagmiddag. De voorbereidingen zullen nog veel meer tijd kosten!
Voorafgaand aan de herdenkingen die elk jaar midden mei worden gehouden
vertelt Henk Kerkhof uit eerste hand over de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog. En niet alleen aan de basisschool in Utrecht! Ook scholen in de omgeving waar Henk woont weten de basisscholen zijn verhaal te waarderen.
Stacks Image 46